Az advent hangulatához hozzátartoznak az ízes-illatos csemegék, sütemények is, sőt, a jól sikerült finomságokból az adventi naptárba is kerülhet. Érdemes már ez idő tájt eltervezni, hogy miket sütünk-alkotunk majd karácsonykor, s ráhangolódva az ünnepre főpróbaként letesztelhetünk egy-egy új receptet.
Adventi mézes-fűszeres sütemények
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt (fele finomliszt, fele teljes kiőrlésű)
- 25 dkg akácméz
- 10 dkg nádcukor
- 10 dkg vaj, vagy bio margarin
- 1 egész tojás
- 1 tojás sárgája
- 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
- 1 citrom reszelt héja
- őrölt fahéj és szegfűszeg
- kardamom
- gyömbér
- ánizs
- szerecsendió
Elkészítés:
A mézet a vajjal és a cukorral langyosra melegítjük és kikeverjük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a tojást, a szódabikarbónával elkevert lisztet, a reszel citromhéjat és a fűszereket. Összegyúrjuk, majd alufóliába tekerve egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.
Másnap a tésztát vékonyra nyújtjuk, karácsonyi formákkal (fenyő, csengettyű stb.) kiszaggatjuk, tetejüket tojással megkenjük és kb. 180 fokon 5-6 perc alatt aranybarnára sütjük.