Az advent hangulatához hozzátartoznak az ízes-illatos csemegék, sütemények is, sőt, a jól sikerült finomságokból az adventi naptárba is kerülhet. Érdemes már ez idő tájt eltervezni, hogy miket sütünk-alkotunk majd karácsonykor, s ráhangolódva az ünnepre főpróbaként letesztelhetünk egy-egy új receptet.

Adventi mézes-fűszeres sütemények

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt (fele finomliszt, fele teljes kiőrlésű)
  • 25 dkg akácméz
  • 10 dkg nádcukor
  • 10 dkg vaj, vagy bio margarin
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 citrom reszelt héja
  • őrölt fahéj és szegfűszeg
  • kardamom
  • gyömbér
  • ánizs
  • szerecsendió

Elkészítés:
A mézet a vajjal és a cukorral langyosra melegítjük és kikeverjük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a tojást, a szódabikarbónával elkevert lisztet, a reszel citromhéjat és a fűszereket. Összegyúrjuk, majd alufóliába tekerve egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.
Másnap a tésztát vékonyra nyújtjuk, karácsonyi formákkal (fenyő, csengettyű stb.) kiszaggatjuk, tetejüket tojással megkenjük és kb. 180 fokon 5-6 perc alatt aranybarnára sütjük.

Olvasd el egy korábbi cikkünket melyben egy nem is akármilyen süteményről olvashatsz:

Láttad már interaktív adventi kalendáriumunkat és videónkat, amely ezt a szép időszakot illusztrálja?

Jó lenne, egy különleges ajándékkal meglepned szeretteidet?