A vezetői viselkedés egyfajta viselkedésforma, amely
tanulható és idővel természetessé válik.

1. Szabad kommunikációra bátorít másokat

Sok vezető elköveti azt a súlyos hibát, hogy elbátortalanítja beosztottjait fölényes és tekintélyt parancsoló magatartásával. Egy sikeres vezető eltereli magáról, magas beosztásáról a figyelmet és arra bátorít másokat, hogy fejezzék ki a gondolataikat. Az idő folyamán ‘szakértővé’ válik abban, hogy kommunikációra bátorítja beosztottjait, így megismeri a véleményüket is bizonyos dolgokról. Egy olyan vezetői képet alakít ki magáról, hogy senkinek sem kell tartania az őszinte megnyilvánulásoktól.

2. Döntéseket hoz

A sikeres vezető a döntéshozás mestere. Kollégáival közösen hoz meg egy fontos döntést, vagy saját maga. A helyes döntésre fókuszál, ugyanakkor nem vesztegeti az idejét olyanra, ami elterelné a figyelmét.

3. Egyértelmű az elvárásaival szemben

A jó vezető kiváló kommunikációval bír és ez különösen igaz, mikor elvárásaival kapcsolatban kommunikál. Emlékezteti kollégáit a vállalat belső értékeire és küldetésére, hogy mindenki ennek megfelelően végezze a munkáját.

4. Ráveszi embereit, hogy gondolkodjanak

A legsikeresebb vezető ismeri kollégái gondolkodásmódját, képességét.Tudja, hogy mely területeken segíthet a fejlődésükben. Gondolkodásra ösztönzi őket a fejlődésük érdekében.

5. Megbízható és lehet rá számítani

Figyeli kollégái igényeit és ha kell, ennek megfelelően cselekszik. Így mutatja meg, hogy fontosabbnak tartja kollégái sikerét, mint a sajátját.

6. Példakép

A sikeres vezető pontosan azt teszi, amiről beszélnek és amit másoktól is elvár, ügyelve tetteire. Tisztában van vele, hogy mindenki őrá figyel, akár jó, akár rossz szándékkal, így nem engedheti meg magának, hogy rossz példát mutasson, vagy támadási felületet adjon.

7. Jutalmazza a teljesítményt

Elismeri a kemény munkát akkor is, ha az nem jár kiemelkedő eredménnyel. A sikeres vezető tudja, hogy könnyebben fenntarthatja a jó teljesítményt, ha a jól dolgozó kollégáit megjutalmazza.

8. Folyamatosan ad visszajelzést

A jó vezető rendszeresen ad visszajelzést és szívesen is fogadja azt kollégáitól. 

9. Kérdez és tanácsot kér

A sikeres vezető folyamatosan kérdez és tanácsokat kér, mert új dolgokat akar tanulni, mivel az a célja, hogy mások segítségével egyre jobbá váljon.

10. Megoldja a problémákat és nem halogat

A sikeres vezető rögtön kezébe veszi a felmerülő problémákat és tudja, hogyan jusson el annak gyökeréig. Nem halogat semmit, ezáltal rendkívül hatékony a problémamegoldásban. Tanul a kényelmetlen helyzetekből és nem próbálja meg elkerülni őket. Olyan dolgokat is elvégez, melyet a legtöbben nem szeretnek.

11. Pozitív energia és hozzáállás

A sikeres vezető pozitív és inspiráló munkahelyi légkört hoz létre. Tudja, mikor milyen tónusban kell beszélni és hogyan tud olyan hozzáállást kialakítani, mely motiváló és cselekvésre szólít. Nem hagyja, hogy egy-egy hiba eltántorítsa őt.

12. Kiváló tanár, mentor

A sikeres vezető mindig tanít, mivel ő maga is motivált a folyamatos tanulásra. Folyamatosan tájékoztatja a kollégáit.

A sikeres vezető mindig szán időt a mentorálásra és különös figyelmet, támogatást szentel azoknak, akik bebizonyították, hogy tudnak és akarnak előrelépni.

13. Hasznos kapcsolatokat alakít ki

A sikeres vezető célja, hogy kölcsönösen jövedelmező kapcsolatokat alakítson ki. Olyan emberekkel veszi körbe magát, akik növelhetik hatáskörét, befolyását és akiknek ő is tud segíteni ebben. A vezető megosztja sikerének gyümölcsét, így segít sikereket elérni a körülötte lévőknek is.

14. Élvezi, amit csinál

A sikeres vezető imád vezetőnek lenni. Nem a hatalom miatt, hanem az általa gyakorolt pozitív és jelentőségteljes hatások miatt.

Dormán György

Élvezd Te is a DXN tagság előnyeit, csapatunk tagjaként! 
Itt tudod megtenni az első lépést:

Vannak kérdéseid? Keress meg bátran az elérhetőségeimen!